fbpx

Omaishoitajana myötä- ja vastoinkäymisissä

Oletko omaishoitaja? Onko läheisesi omaishoitaja?

”Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti.”

Omaishoitajat tekevät kullanarvoista työtä – pitävät huolta rakkaimmistamme lähes 24/7. Omaishoitaja on usein puoliso, hoitajan rooli jalkautuu lähes puoliautomaattisesti hänelle. Usein puolisot ottavat toki tämän roolin rakkaudesta, halusta toteuttaa papin edessä sanottua ”myötä- ja vastoinkäymisissä”. Osittain rooli lankeaa, koska hoitoresursseja ja –paikkoja ei ole saatavilla helposti, eikä apua osata aina hakea oikeista paikoista. Sairastumisen yhteydessä avun hakemiseen ei myöskään riitä aikaa kaiken muun huolehtimisen ohella.

Jatkuva vastuu, valvotut yöt, rajallinen oma sosiaalinen elämä – siinä puoliso-omaishoitajan arkea. Omalta lähimmäiseltäni kuulin aikanaan vertauksen ”Elän kuin lintuhäkissä, kaivaten vapauteen” omasta omaishoitajan roolistaan. Häneltä myös opin, että kaikki ei ole miltä näyttää: vaikkakin takana on pitkä ja onnellinen avioliitto, ei roolin muutos puolisosta omaishoitajaksi ole kivuton. Se on muutos niin hoidettavalle kuin hoitajalle. Tasavertainen parisuhde unohtuu ja tilanne on hämmentävä molemmille.

Sosiaalinen piiri pienenee, kun kylään ei jakseta enää kutsua, hävetään sairastumista tai ulkoilu- ja asiointimahdollisuudet muuttuvat rajalliseksi. Suomalainen vahva pärjäämisen perinne, sisu ja avioliiton merkitys saavat asiat pysymään neljän seinän sisällä, turhasta ei valiteta, eikä väsymystä näytetä. Vaikkakin tilanne voi olla raskas.

Eräs geriatrian ammattilainen on sanonut omaishoitajan roolia ”kuin hoitaisi 3-vuotiasta, eihän häntäkään voi yksin jättää”. Uutisista olemme valitettavasti saaneet lukea 92-vuotiaasta omaishoitajasta, joka surmasi niin itsensä kuin puolisonsa, hoidettavan. Surullista, mutta valitettavan ymmärrettävää; kuinka 92-vuotiaalla voi olla energiaa hoitaa puolisoa vuorokauden ympäri, kun omatkin voimavarat jo vähissä.

Omaishoitaja miettii, että mistä löytyy luotettava, säännöllinen hoitaja omalle rakkaalle. Omaishoitaja voi olla myös niin väsynyt, ettei osaa hakea apua. Omaishoitajan läheinen miettii puolestaan, että miten saisi omaa arvokasta aikaa hoitajalle akkujen lataukseen. Mistä löytyy se luotettava ja tuttu henkilö, joka pitää tärkeästä ihmisestäni huolta, ja jonka uskallan kutsua kotiini.

Omaishoitajalla saattaa aika olla niin rajallista, että vaikka rahaa väliaikaisen seuran palkkaamiseen olisi, ei aika riitä sen etsimiseen. Seuran löytämisen, evaluoinnin ja hankkimisen tulee olla helppoa. Läheiset eivät puolestaan välttämättä tiedä, että omaishoitajaa voi auttaa itsekin tilaamalla apua ja hyödyntää samalla kotitalousvähennyksen.

Omaishoitajat tekevät mahtavaa työtä. Jotta he saavat ladattua säännöllisesti henkiset ja fyysiset voimavaransa, autetaan me läheiset löytämään paras seura siksi aikaa hoidettavan seuraksi.

Omaishoitajia kunnioittaen, Mirka

ILMAINEN TUTUSTUMISKÄYNTI!

Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi meillä on aikaa tehdä asioita yhdessä – varaa nyt ilmainen tutustumiskäynti soittamalla numeroon 040 555 3235 tai lähettämällä viesti.

Soita 040 5553235 Lähetä viesti